Kaj je Baptist?

Kaj je v imenu? Ime je oznaka. Pomaga nam identificirati in organizirati nove informacije. Proizvajalci uporabljajo splošne etikete, da nam pomagajo prepoznati izdelke po njihovi vsebini. Torej na vseh pločevinkah sardin v trgovini piše sardine. Zato vemo, kaj je v pločevinki. Nato dodajo modifikatorje tej splošni nalepki, ki nam povejo, kako so pripravljene sardele. Lahko so z olivnim oljem, z limono, z gorčico, z vodo, z vročo omako ali s paradižnikom. Če nismo preveč izbirčni ali samo predpostavimo, da so vse sardele enake, smo s temi oznakami zadovoljni. Vendar pa obstaja še ena etiketa, ki jo pogosto iščemo, in to je etiketa, ki je pogosto največja na izdelku, ki ga kupujemo. Gre za etiketo, ki jo povezujemo s kakovostjo. To je ime proizvajalca. To je ime, ki mu zaupamo, ker imamo izkušnje s to blagovno znamko.

Zdaj pa si predstavljajte, da bi šli v kraj, kjer ne znate jezika. Nobena znamka vam ni znana. Kako veste, kaj je v vseh tistih škatlah na policah? Kako veste, kateri izdelek je najboljši? No, lahko uporabite prevajalnik ali slovar, če želite izvedeti, kaj je v škatli, vendar to še vedno ne pove nič o kakovosti. Tako lahko poskusite izgovoriti imena blagovnih znamk in preverite, ali kakšno ime zveni znano ali varno. Spomnim se, ko smo se preselili v Srednjo Azijo. Šel sem v trgovino, da bi kupil detergent za perilo. V trgovini sem našel polico z detergenti, a je bilo na njej več znamk detergentov. Eden je bil Barf (bruhanje), drugi pa Pride. Torej, kaj mislite, katerega sem odnesel domov ženi? Namignil vam bom, da to ni bil Barf. To ni bil zares dober test kakovosti. Kupil sem ga samo zato, ker je Pride zvenel varno. Barf pa, no … ni zvenel tako varno. Zdaj vem, da je Barf pravzaprav perzijska beseda, napisana z latiničnimi črkami, ki pomeni, verjeli ali ne, sneg.

Za mnoge ljudi je ime Baptist prav tako tuje kot Barf zame. Čeprav obstajajo baptisti v skoraj vsaki državi na svetu. Mnogi ljudje še nikoli niso srečali baptista ali bili v baptistični cerkvi. Naj povem, da imamo nekaj zelo radikalnih prepričanj. Pravzaprav ne … razen če mislite, da je verovanje v Biblijo radikalno. Da, verjamemo, da je Biblija Božja beseda. Vse od prve do zadnje besede. Verjamemo tudi, da Bog ni samo dal svoje besede vsemu človeštvu, ampak da je dal vsakemu človeku svobodno voljo, da se odloči sprejeti ali zavrniti njegovo Besedo. Bog želi, da vsi ljudje poslušajo Sveto pismo in delujejo po tem, kar je zapisano v Bibliji. V praksi svoje vere ne uporabljamo nobene druge knjige. Biblija je naša edina in končna avtoriteta za naše življenje in naše čaščenje Boga.

Kako to vpliva na prakso naše vere? To je preprosta vera, ki temelji na učenju Božje besede. Baptistične cerkve so neodvisne, upravljajo jih člani krajevne cerkve, ker imajo vsi verniki neposreden dostop do Boga v molitvi prek Jezusa, našega posrednika. Nobenega drugega človeškega ali duhovnega posrednika ni treba, saj imajo vsi Verniki možnost in odgovornost, da sami preberejo, preučijo in uporabljajo Božjo besedo. Zato člani pod vodstvom Svetega Duha izbirajo med moškimi, da zapolnijo edini dve cerkveni mesti, mesto župnika in mesto diakona. Župnik vodi lokalno cerkev v bogoslužju. Diakoni pomagajo župniku pri vsakodnevnem delovanju cerkve. Članstvo sestavljajo tisti, ki so izpovedovali svetopisemsko zveličanje in so bili svetobiblijsko krščeni. Da, zato so nas poimenovali Baptisti, ker krstimo samo tiste, ki izpovedujejo svetopisemsko odrešenje. Biblijski krst se izvede s potopitvijo (tako, da se celo telo postavi pod vodo). Krst je prva od dveh slovesnosti, ki jih je Jezus ustanovil za cerkev. Krst je javni simbol zaupanja novega vernika v Kristusovo smrt, pokop in vstajenje. Prav tako dokazuje vernikovo željo, da bi sledil Kristusu v svojem novem življenju. Drugi obred se imenuje Gospodova večerja. Je spomin na to, kar je Jezus storil za nas kot vernike. To je tudi čas za samovrednotenje in obnovo predanosti našemu Odrešeniku. Gospodova večerja se odvija občasno, ko imajo člani cerkve občutek, da jih v to vodi Božji Duh.

Morda se boste vprašali, kaj bi izkusili, če bi obiskali baptistično cerkev. Baptistične cerkve so neodvisne, zato so med njimi pogosto razlike. Vendar večina sledi preprostemu bogoslužju, ki se začne z molitvijo in skupnim petjem. Po petju sledi sporočilo ali študija iz Božje besede, ki jo predstavi župnik ali drug moški, ki je bil zaprošen za to. Bogoslužje se konča s pozivom posameznikom, da se ravnajo po sporočilu iz Božje besede, in molitvijo. Po glavni službi je pogosto čas druženja. V opis sem vključil nekaj povezav do baptističnih cerkva, ki objavljajo svoja bogoslužja na spletu.